26. Međunarodna karstološka škola “Klasični krš”
26. Međunarodna karstološka škola “Klasični krš”
Objavljeno: 2 srp, 2018

Od 18. do 22. lipnja 2018 održana je 26. Međunarodna karstološka škola “Klasični krš”. Međunarodna karstološka škola je ove godine bila posvećena temi „Špilje otvorene za javnost i znanost“. Naše djelatnice Najla Baković i Jelena Fressl sudjelovale su na ovom važnom regionalnom skupu s usmenim priopćenjem pod nazivom „Disruption of the subterranean ecosystem continuum caused by lampenflora”. U ovom su skupu prezentirale presjek potencijalnih utjecaja prisutnosti lampenflore na stabilnost karakterističnih ekoloških uvjeta koji vladaju u špiljama.

Vrijednost podzemnih krških ekosustava prepoznata je na razini Europske unije te su uvršteni kao ciljni stanišni tipovi mreže Natura 2000 pod nazivom Špilje i jame zatvorene za javnost (8310) te Preplavljene ili dijelom preplavljene morske špilje (8330). Neke špilje koje su zaštićene u sklopu Ekološke mreže RH djelomično su otvorene za javnost zbog iznimno vrijednih estetskih obilježja. Očuvanje prirodne stabilnosti ranjivog podzemnog ekosustava, unatoč pritiscima brojnih posjetitelja te umjetne rasvjete, stoga predstavlja veliki izazov. Znanstveni podaci prikupljeni u špiljama otvorenima za posjetitelje značajno doprinose razumijevanju funkcioniranja podzemnih ekosustava koji su još uvijek nedovoljno istraženi.

Hrvatska osim svog raznolikog reljefa, broji i puno dubokih, prekrasnih špilja. Ako vas zanimaju špilje, pogledajte ovaj popis najljepših špilja u Hrvatskoj – no imajte na umu da nisu sve špilje u Hrvatskoj otvorene za javnost te ne biste nikada samoinicijativno i bez stručne pomoći trebali ulaziti u iste.

Manifestacija Tjedan u kojem volimo prirodu

Manifestacija Tjedan u kojem volimo prirodu

Naš Laboratorij za floru, faunu i staništa preselio se u utorak i srijedu (19. i 20. ožujka 2024.) u Samobor. Sudjelovali smo na manifestaciji Tjedan u kojem volimo prirodu u Gradskoj knjižnici Samobor – Dječji odjel gdje smo održali radionicu Zavirite u svijet...

SCINERGY ’24.

SCINERGY ’24.

Ove godine sudjelujemo na Scinergy '24. projektu čiji cilj je povezivanje znanstvene i poslovne zajednice u Hrvatskoj. Radi se o pilot projektu Europske komisije, a koji koordinira Svjetska banka u suradnji s  međunarodnim partnerima London Business School i...