Djelatnici Dvokuta sudjelovali su na radionici predstavljanja Copernicus programa i vezanih proizvoda održanoj 13. i 14. studenog 2018. u Zagrebu.

Na radionici su predstavljene baze podataka i mogućnosti korištenja (download, obrada, interpretacija) podataka “Sentinel” grupe satelita. Copernicus je program financiran od strane EU koji je započeo lanisranjem prvog satelita 2014. godine, a osnovna mu je svrha pružanje širokog spektra informacija o stanju atmosfere, onečišćenju zraka i klimatskim promjenama. Podaci se prikupljaju putem grupe satelita koji generiraju šest osnovnih grupa podataka: podatke o atmosferi (CAMS), moru (CMEMS), kopnu (CLMS), klimi (C3S), iznenadnim događajima (EMS) i sigurnosti.

Podaci su potpuno besplatni, a dostupni su u raznim oblicima (jedna od pogodnosti je i integracija u GIS aplikacije putem WMS-a ili WFS-a) što će svakako imati velik pozitivan utjecaj na buduća izvještavanja o stanju atmosfere, mora, zemljišnom pokrovu, klimatskim promjenama i iznenadnim događanjima u raznim dokumentima, strategijama i planovima, prvenstveno zbog izuzetno dobre vremenske, ali i prostorne rezolucije koju ove usluge pružaju.

About Post Author