Hrvatski biološki kongres
Sudjelovanje na Hrvatskom biološkom kongresu
Objavljeno: 28 ruj, 2018

U Poreču je od 19. do 23. rujna 2018. godine održan 13. Hrvatski biološki kongres koji je okupio preko 300 sudionika, a na kojem su sudjelovale i naše dvije djelatnice sa sljedećim usmenim priopćenjima:

  • Uloga zooplanktona u restoraciji plitkih jezera – in situ mezokozmos pokus (J. Fressl, M. Špoljar, T. Dražina, J. Lajtner, T. Tomljanović, I. Zrinščak) i
  • Bioraznolikost okućenih ameba (Testacea) u odabranim podzemnim krškim staništima Dinarida (N. Baković).

Hrvatski biološki kongres je pokrio veliki broj tema relevantnih za biologe kao što su konzervacijska biologija, zaštita prirode i okoliša, ekologija, biologija kopna i kopnenih voda, biologija mora, toksikologija i ekotoksikologija, biogeografija, mikrobiologija te mnoge druge.

Na kongresu se održalo i pet simpozija:

  • 3. Simpozij edukacije biologije
  • 7. Simpozij Hrvatskog društva za biljnu biologiju
  • 4. Simpozij Hrvatskog entomološkog društva
  • 2. Balkanski herpetološki simpozij
  • 2. Hrvatski simpozij biologa u zdravstvu

U sklopu kongresa održana su i dva okrugla stola na temu „Kakve kadrove treba zaštita prirode?“ te „EU Legislativa u zaštiti okoliša“. Kongres je okupio preko tristo sudionika iz čak dvadeset zemalja.

U Poreču se održao i prvi kongres Hrvatskog biološkog društva prije čak 37 godina, odnosno 1981. Već skoro četiri desetljeća ovaj ovaj tradicionalni kongres svake treće godine okuplja biologe iz Hrvatske kao i one iz inozemstva, koji zastupaju različita područja bioloških znanosti.

Više o samom kongresu možete saznati ovdje. najla Bakovic Hrvatski biološki kongres

Istraživanje travnjaka u NP Plitvička jezera i širem području Like

Istraživanje travnjaka u NP Plitvička jezera i širem području Like

U razdoblju od 2021. do 2023. godine provodili smo projekt „Istraživanje biljne raznolikosti travnjaka na području Nacionalnog parka Plitvička jezera i šireg područja Like“. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 200 ploha na kojima je provedeno šestomjesečno praćenje....